Endelig i juli 2021 åbnede appen Clubhouse for alle danskere! 👋🏻
Forestil dig at vi talte sammen på Facebook eller Twitter? Nej vel. Min oplevelse har været, at der er blevet bygget en ny social medie-platform, hvor basen er: Nysgerrighed, åbenhed, dialog og ikke mindst en god tone.
I februar 2021 blev jeg inviteret på det nye sociale medie Clubhouse som betatester. På ganske kort tid er Clubhouse blevet mit foretrukne sociale medie. I starten var det kun via invitationer der var adgang, men nu er mediet åbent for alle brugere. Clubhouse er en audiotiv social medie platform hvor du rent faktisk kan tale med andre mennesker. Clubhouse er en social medie app du henter ned på mobiltelefonen. Appen er stadig under udvikling og hver søndag afholder stifterne, Paul Davison og Rohan Seth, townhall meeting, hvor de opdaterer om nyheder. Nyhederne kan du også læse når du opdaterer appen. Appen er på engelsk, men vi er efterhånden en hel del danske brugere tilknyttet, så jeg vil forsøge beskrive her hvordan Clubhouse fungerer. Da det er engelsk vil jeg i beskrivelsen nok veksle lidt mellem danske og engelske udtryk.
Din profil
Når du har hentet Clubhouse appen ned på din mobil, udfylder du din egen profilbeskrivelse, som vi allerede kender det fra andre sociale medieplatforme. Til din profil kan tilknyttes henholdsvis Twitter og Instagram konti. Det anbefales desuden at anvende et opdateret vellignende profilbillede af dig selv, samt en beskrivelse, gerne med emojis som redskab til at beskrive din profil. Den første uge vil din profil være udstyret med et såkaldt partyhat ikon 🎉, på den måde kan andre Clubhouse-brugere se at din profil er ny.
Du kan derefter kigge rundt på platformen og følge andre profiler og ad den vej vil du blive eksponeret for forskellige andre profiler, rooms og clubs, som jeg beskriver i næste afsnit.
Clubs, rooms og events
Når du logger ind på Clubhouse kommer du først indenfor i en hallway, betragt det som entreen du kommer ind i, hvis du er på en konference.
Clubs
Clubs eller på dansk klubber, klubben illustreres med et lille grønt hus som ikon. Typisk er klubberne emnebaserede, vi kan sammenligne det med de forskellige lokationer på et konferencested. Af danske klubber vil jeg fremhæve: Lørdagskaffe, Danmarks nok største sociale rum. Mærkbare mennesker, Jobclubbing, CultureClub, Forældreklubben, Mymotivator, Salgsklubben, SoMe Tips og tricks Rebeller og Mønsterbrydere, Marketing Morgenmøde, Club-house DanmarkFremtidens Skole, Iværksætterne, DK Interaktion, Netværksklubben, (der er min klub, hvor jeg pt. hoster et ugentligt LinkedIn rum).
Du kan se hvilke klubber de profiler du følger er medlem af, ved at se i bunden af andres profiler.
Rooms
Rooms eller på dansk rum. Under klubberne kan der etableres rooms/events, igen emnebaserede, hvor det er muligt at entrere og tale med hinanden om det aktuelle emne. Du kan også selv oprette din egen club, du skal blot være aktiv bruger og have oprettet mindst tre rum på Clubhouse.
Rooms er typisk opdelt i to eller faktisk tre sektioner:
1. Øverst på skærmen: Speakers, talere
2. Midten: Followed by the speakers, de der bliver fulgt af speakerne
3. Nederst: Others in the room, andre i rummet.
Der skelnes endvidere mellem tre forskellige muligheder for rooms:
- Open Room: Alle brugere kan komme indenfor.
- Social Room: Kun brugere du følger, kan komme indenfor
- Closed Room: Er kun åbent for brugere, du vælger at invitere ind.
I rooms referes der ofte til on stage, eller på scenen, hvor de der taler opholder sig. Nogle af speakerne vil have en grøn stjerne på profilbilledet , det betyder at de er moderatorer for rummet og i store rum er de dem der holder styr på talerækken og inviterer folk på scenen.
Events
Mange rooms på Clubhouse opstår som sponte rooms og samtaler. Events er planlagte rum, typisk under klubber. På den måde kan du sætte X i clubhousekalenderen, hvis der er et rum du gerne vil huske at deltage i. Du trykker på klokkesymbolet 🔔 i højre hjørne, for at huske eventet.
Mikrofonen
Som medlytter kan du i mange rum også anvende ikonet med en hånd nede i hjørnet af skærmen. Hånden fåes i flere nuancer ✋🏻✋🏼✋🏽✋🏾✋🏿. Trykker du på hånden, vil speakerne se, at du ønsker tale og invitere dig on stage eller på dansk på scenen. I nogle tilfælde kan muligheden for at række hånden op være slået fra. Når du kommer på scenen får du en adgang til et nyt ikon, mikrofonen. Mikrofonen skal du selv manuelt slå til og fra. I de store rum blinker du med din mikrofon langsomt hvis du ønsker at tale eller stille spørgsmål. Du kan også applaudere eller anerkende andre speakere, ved at blinke hurtigt med din mikrofon. Det kræver lige lidt øvelse at blinke henholdsvis langsomt og hurtigt.
Backchannel
Som en af de seneste nyheder er der udviklet en mulighed for at sende beskeder til hinanden via en backchannel, denne illustreres med en papirflyver.
Lørdagskaffe
Lørdagskaffe er nok danmarks største og længst eksisterende sociale club, det er mødestedet for alle dansktalende brugere.
Find Lørdagskaffe på https://www.joinclubhouse.com/room/P0Aaw1bX
Som udgangspunkt er Lørdagskaffe et dansksproget rum. Dog accepteres kortvarige sproglige besøg af norske, svenske eller engelske gæster.
Grundliggende skal respekt til enhver tid være nøgleordet for alt opførsel. Respekter derfor at mennesker er forskellige, har forskellige politiske holdninger, faglige baggrunde sexuelle orienteringer og meget meget mere. Det vil sige at mobning, ekskludering og grimt/hårdt sprog ikke accepteres.
Trolling accepteres ikke. Trolling er folk der bevidst forsøger at saboterer igangværende samtaler eller genere folk unødigt eller konstant afbryde andre.
Moderatorernes i gruppen gør alt for at sikre en fornuftig, sund og ordentlig tone. Følger man ikke moderatorernes anvisninger, kan man enten blive muted eller flyttet fra scenen til audience.
Optagelse af samtaler, eller dele må kun foregå efter klar og tydelig aftale med moderatorer.
Alle regler vil løbende blive revurderet og tilpasset rummet. Respekt er grundstenen og den bruger moderatorerne som pejlemærke.
Der kan sagtens være ophedede og passionerede debatter, skæve jokes og lignende. Bliver debatten for ophedet/passioneret vil moderatorerne kunne bremse den og henvise til at kunne lave et debatforum for dette.
Jeg har udvidet mit netværk med nye spændende mennesker og ser frem til at endnu flere danskere får øjnene op for platformen.
Kom selv i gang på Clubhouse lige her: https://www.joinclubhouse.com/
Ansvarsfraskrivelse: Jeg vil gøre det klart, at jeg ikke arbejder for Clubhouse , og derfor kender jeg heller ikke de præcise konsekvenser juridisk i brugen. Jeg har blot deltaget, observeret og hostet mange rum så meget, at jeg mener, dette indlæg er brugbart. Clubhouse som medie udvikles hele tiden, og folk kan sidde med forskellige versioner, hvilket gør det meget svært at skrive artikel som denne, uden at der kan være undtagelser. Jeg fralægger mig ethvert ansvar for konsekvenser af handliger, som er foretaget på baggrund af dette blogindlæg. Clubhouse er et offentligt socialt medie.
God tommelfingerregel: Lad være med dele noget med andre, som er fortroligt – og behandl andre som du gerne selv vil behandles.